Hei alle sammen
Så fantastisk flott at vi diskuterer bruken av kortskrift fra en ny vinkel. Jeg har tatt et søk i forskningen på spart tid ved skriving av kortskrift vs fullskrift vs querty-tastatur. Jeg finner litt om kortskrift vs fullskrift.
Man måler i sekunder pr bokstav. Dette er likt for full- og kortskrift. Dermed blir tid spart lik bokstav spart (som jo også er grunntanken ved lesing).
Kurt Ove, kan jeg spørre hvorfor du valgte å friske opp igjen/lære deg kortskriften fremfor å lage deg et eget notatsystem med forkortelser (slik seende gjør)? Gjør du begge deler? Bruker du også kortskriftstegn fra andre språk?
Jeg har spurt en kollega, Elisabeth McCann (Universitetet i Edinburgh), om hvordan barna her i Storbritannia opplever å gå fra kortskrift til fullskrif, for her lærer de kortskrift fra første dag og fullskrift fra når de begynner å lære fremmedspråk. De synes å oppleve dette slik vi oppfatter det å lære kortskrift etter først å ha lært fullskrift.
Saken er vel at for lesere med god leseteknikk så spiller dette liten rolle, så lenge punktkvaliteten er god og man får opplæring.
Jeg er litt nølende til bruken av ordene «sterk» og «svak» leser. Ja, vi vet veldig godt hva vi mener, men dette kan også vise til hvor godt man behersker lese- og skrivekoden. Så da diskuterte jeg dette også med Elisabeth. Min erfaring er at for dem som strever, så gjør kortskriften lesing og skriving enda mer abstrakt. Elisabeth derimot, som lærer bort kortskrift fra første dag, har stikk motsatt erfaring - at ett tegn per ord/stavelse er lettere å forstå og mer konkret. Dette gir et «regelmønster» som særlig barn med autisme har stor nytte av.
Otto, vet du hvordan ulike land/språk har bygd opp kortskriften sin - antall tegn, type forkortelser osv? Her i Storbritannia er man sure fordi man mistet forkortelser ved innføringen av UEB.
Torø
Sent from my iPhone